Burrito

SKŁADNIKI:

100 g ugotowanego ryżu
300 g mięsa mielonego wołowego
1 biała cebula
1 mała czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 sztuka świeżej papryczki chili
lub
1 łyżeczka pieprzu cayenne
165 g odsączonej kukurydzy z puszki
250 g odcedzonej fasoli czerwonej z puszki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki cukru
świeża kolendra
cheddar
sok z 0,5 limonki
100 ml wody
kieliszek mleka (ok. 100 ml)
sól
3 placki tortilla

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Cebulę, czerwoną paprykę oraz świeżą papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę, następnie rozgrzej na patelni olej z masłem i dodaj warzywa.
Zeszklij je przez ok. 3 minuty, w tym samym czasie dodaj szczyptę soli.

Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Energicznie mieszaj do połączenia się składników.

Kiedy mięso się usmaży, wlej do niego puszkę pomidorów i wodę.
Duś przez kolejne 20 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodaj ugotowany wcześniej ryż, odsączoną kukurydzę i fasolę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem cayenne, cukrem, sokiem z limonki oraz dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.

Na koniec wyłącz palnik i wlej kieliszek mleka 3,2%.
Dokładnie wymieszaj.

Na suchej patelni podgrzej placki tortilli, aby je rozmiękczyć, następnie nałóż na nie farsz burrito, posyp cheddarem i zawiń.
Grilluj na grillu elektrycznym przez ok 10 min.

Swoje burrito podałam z kleksem z kwaśnej śmietany oraz z guacamole z tego przepisu https://podokapem.pl/2019/02/guacamole-z-pomidorem/

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o