Guacamole z pomidorem

SKŁADNIKI

1 awokado
duża garść świeżej kolendry
1 mały pomidor
1 ząbek czosnku
sok z połowy limonki
świeża papryczka chili lub pieprz cayenne
pół plastra cebuli czerwonej
sól

JAK PRZYGOTOWAĆ

Otwórz awokado, usuń pestkę i wydobądź miąższ ze środka za pomocą łyżki.
Ważne jest to, że awokado musi być dojrzałe – musi mieć zielony kolor i miękki, tłusty miąższ.

Rozdrobnij je widelcem.

Do rozdrobnionego awokado dodaj posiekaną kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną cebulę oraz sok z limonki.

Dodaj chili lub pieprz cayenne, dopraw solą do smaku.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

 

PS. Jeśli wolisz „gładkie” guacamole, zblenduj składniki na jednolitą masę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o