Makaron z boczkiem, jarmużem i pomidorkami

 

SKŁADNIKI:

150 g boczku wędzonego
3 ząbki czosnku
garść pokrojonego jarmużu
ok 15 pomidorków koktajlowych – żółtych i czerwonych
1 łyżka oleju rzepakowego
parmezan i rukola
sól, pieprz
makaron spaghetti

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Wstaw wodę na makaron i gotuj go podczas przygotowywania reszty składników.

Boczek wędzony pokrój w paski 1-centymetrowe lub kup boczek już wcześniej pokrojony.

Rozgrzej łyżkę oleju i dodaj boczek.
Boczek posyp pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i smaż przez ok. 5 min.

Następnie do boczku dorzuć posiekany jarmuż (po uprzednim usunięciu z niego twardych łodyg), zmiażdżone i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz przekrojone na pół pomidorki.
Smaż kolejne 5 min.

W tym czasie odcedź makaron (niezbyt dokładnie, to znaczy „może kapać z niego woda”) i dodaj do warzyw i boczku.

Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Podaj ze startym parmezanem i świeżą rukolą.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o