SKŁADNIKI
1 duży por
6 ziemniaków (średniej wielkości)
1 duża marchew
1 ząbek czosnku
2 cebule dymki
20 dag boczku wędzonego
3 łyżki śmietany 12%
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ
Białą część pora, ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek dokładnie umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć warzywa, niech się podsmażą przez ok 5-7 minut.
W tym czasie pokrój w drobną kostkę wędzony boczek i dodaj do warzyw. Podsmaż przez kolejne 10 minut.
Zalej warzywa z boczkiem ok 3 litrami przegotowanej, gorącej wody.
Na średnim ogniu, pod przykryciem duś zupę przez ok. 30-40 minut (do miękkości jarzyn).
Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę zieloną część pora, dopraw solą i pieprzem.
Następnie zabiel zupę śmietaną. Do miseczki przelej chochlę zupy, dodaj śmietanę i energicznie zamieszaj, do połączenia składników.
Wlej do zupy.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Zupę można podawać z pieczywem.
Dodaj komentarz