Kwaśnica

 

SKŁADNIKI:

2 kości wołowe (mięsiste i z dużą ilością tłuszczu)
360 g boczku wędzonego parzonego
10 g grzybów suszonych
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
350 g kapusty kiszonej
liść laurowy, pieprz ziarnisty
majeranek, sól
ok. 3,5 litra zimnej wody

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Kości wołowe umyj, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy i pieprz w ziarnach, gotuj przez ok 1 godzinę.

Grzyby suszone wymocz w zimnej wodzie przez ok 8 godzin (lub całą noc), pokrój w paski i dodaj do wywaru.

Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż (nie trzeba dodawać tu tłuszczu, bo z boczku się go sporo wytopi), po ok 10 minutach podsmażania, dodaj do wywaru.

Kapusty kiszonej nie odsączaj ani nie płucz, musi mieć dużo kwaśnego soku. Pokrój ją i dodaj do wywaru.

Następnie 2 duże ząbki czosnku zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zupy.

Wszystko razem duś przez ok 40min, następnie dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Kwaśnicę można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub prażokami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o