SKŁADNIKI
2 duże papryki czerwone
100 g ryżu białego
225 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
0,5 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
20 g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
garść świeżej posiekanej natki pietruszki
garść świeżej posiekanej bazylii
pieprz ziołowy
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cukru lub ksylitolu
mozzarella do posypania na koniec
JAK PRZYGOTOWAĆ
Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju przez ok 5 minut.
Po wrzuceniu na patelnię, podsyp szczyptą cukru.
Ryż ugotuj do miękkości w posolonej wodzie.
Masło rozpuść na małym ogniu (podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia).
Do mięsa mielonego dodaj ostudzony ryż, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, a także posiekaną natkę pietruszki i bazylię, roztopione masło, 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę pieprzu ziołowego i wszystko dokładnie wymieszaj.
Polecam spróbować farsz, jeśli jednak nie lubisz jeść surowego mięso, to przesmaż sobie je na patelni 🙂
Paprykom „obetnij” kapelusze i delikatnie wydrąż środki. Jeśli papryki nie „stoją” samodzielnie, to polecam delikatnie ściąć ich końcówki tak żeby były równe.
Do papryk włóż nadzienie, przykryj je kapeluszem i owiń w folię aluminiową.
Piekarnik nagrzej do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 1 godzinę 15 minut.
5 minut przed wyjęciem z pieca, odsłoniłam kapelusze i podsypałam odrobiną mozzarelli.
Papryki podałam z sosem tzatziki z tego przepisu -> https://podokapem.pl/2019/03/sos-tzatziki/
Dodaj komentarz