Nafaszerowana i upieczona papryka

SKŁADNIKI

2 duże papryki czerwone
100 g ryżu białego
225 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
0,5 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
20 g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
garść świeżej posiekanej natki pietruszki
garść świeżej posiekanej bazylii
pieprz ziołowy
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cukru lub ksylitolu
mozzarella do posypania na koniec

JAK PRZYGOTOWAĆ

Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju przez ok 5 minut.
Po wrzuceniu na patelnię, podsyp szczyptą cukru.

Ryż ugotuj do miękkości w posolonej wodzie.

Masło rozpuść na małym ogniu (podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia).

Do mięsa mielonego dodaj ostudzony ryż, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, a także posiekaną natkę pietruszki i bazylię, roztopione masło, 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę pieprzu ziołowego i wszystko dokładnie wymieszaj.

Polecam spróbować farsz, jeśli jednak nie lubisz jeść surowego mięso, to przesmaż sobie je na patelni 🙂

Paprykom „obetnij” kapelusze i delikatnie wydrąż środki. Jeśli papryki nie „stoją” samodzielnie, to polecam delikatnie ściąć ich końcówki tak żeby były równe.

Do papryk włóż nadzienie, przykryj je kapeluszem i owiń w folię aluminiową.

Piekarnik nagrzej do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 1 godzinę 15 minut.

5 minut przed wyjęciem z pieca, odsłoniłam kapelusze i podsypałam odrobiną mozzarelli.

Papryki podałam z sosem tzatziki z tego przepisu -> https://podokapem.pl/2019/03/sos-tzatziki/

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o