Pieczone ćwiartki ziemniaka z oliwą chili i rozmarynem

SKŁADNIKI:

3 duże ziemniaki
6 ząbków czosnku
świeży rozmaryn
oliwa smakowa z chili i czosnkiem (lub zwykła)
sól

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Ziemniaki umyj, pokrój w ćwiartki i mocz w bardzo zimnej wodzie przez ok 1-1,5h.

Następnie zagotuj wodę (ok 2-3 litry) i wrzuć na wrzątek odcedzone ćwiartki.
Podgotuj przez ok 2 minuty i odcedź.

Do miseczki dodaj 2-3 łyżki oliwy, dodaj rozmaryn (bez łodygi), nieobrane ząbki czosnku i odrobinę soli, wymieszaj.

Do marynaty  wrzuć ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego do 180° piekarnika z termoobiegiem na ok 40-45 minut.

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KarolinakikiAlicja Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Alicja
Gość
Alicja

Polecam wszystkim !! są przepyszne!!!

kiki
Gość
kiki

Te ziemniaczki są idealne 😉