SKŁADNIKI
3/4 pęczka zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
60 g boczku wędzonego
1 łyżka masła klarowanego
garść posiekanej natki pietruszki
0,5 szkl mleka (u mnie 1,5% tłuszczu, bez laktozy)
1 żółtko
mozzarella (do posypania)
250 g makaronu spaghetti
sól, pieprz cytrynowy
JAK PRZYGOTOWAĆ
Boczek pokrój w cienkie i krótkie paski, 2 ząbki czosnku obierz, zmiażdż, a następnie pokrój w półplasterki.
Szparagi opłucz, wysusz, złap i ułam przy końcówkach (same będą pękać), następnie pokrój na ok 1 cm kawałki.
(W międzyczasie wstaw wodę i gotuj makaron).
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, kiedy się rozgrzeje dodaj boczek, czosnek i szparagi. Podsmażaj przez ok 7-8 minut.
W osobnej miseczce rozkłóć 1 żółtko z 0,5 szkl mleka, dodaj również sól, pieprz cytrynowy i natkę pietruszki do smaku.
Kiedy makaron już odcedzisz, to dodaj mleko z żółtkiem na patelnię, następnie dodaj makaron i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Podsmaż makaron z sosem przez ok 1 minutę.
Na koniec wyłóż na talerz, posyp natką pietruszki i mozzarellą.
Dodaj komentarz