Chrzanowy żurek

 

SKŁADNIKI

2,5 l zimnej wody
0,5 l zakwasu na żurek
0,6 kg białej surowej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
5 ząbków czosnku
2 cebule
15 g grzybów suszonych
1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka
5 łyżek śmietany 18% w kartoniku
1 łyżka oleju rzepakowego
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz w ziarnach, majeranek
sól

JAK PRZYGOTOWAĆ

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, następnie odlać wodę i pokroić w paseczki.

Wodę zagotować, dodać 1 cebulę pokrojoną w piórka, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, namoczone wcześniej grzyby, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.

Po ok. 30 minutach dodać białą kiełbasę.

Surowy boczek pokroić w kostkę, tak samo zrobić  z drugą cebulą.
Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju i dodać te dwa składniki.
Po ok. 15 minutach smażenia dodać boczek z cebulą do wywaru.

Po ok. 10 minutach dodać do wywaru zakwas na żurek.

Do osobnej miseczki wlać chochlę zupę, dodać śmietanę oraz chrzan i energicznie wymieszać, dodać do zupy.

Na koniec należy doprawić zupę solą i dużą ilością majeranku suszonego (najlepiej roztartego w dłoniach).

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, puree ziemniaczanym lub z pajdą chleba.

 

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kreatywna Ala Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kreatywna Ala
Gość
Kreatywna Ala

A żurek przepyszny, zrobię na święta;)