SKŁADNIKI
2,5 l zimnej wody
0,5 l zakwasu na żurek
0,6 kg białej surowej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
5 ząbków czosnku
2 cebule
15 g grzybów suszonych
1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka
5 łyżek śmietany 18% w kartoniku
1 łyżka oleju rzepakowego
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz w ziarnach, majeranek
sól
JAK PRZYGOTOWAĆ
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, następnie odlać wodę i pokroić w paseczki.
Wodę zagotować, dodać 1 cebulę pokrojoną w piórka, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, namoczone wcześniej grzyby, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
Po ok. 30 minutach dodać białą kiełbasę.
Surowy boczek pokroić w kostkę, tak samo zrobić z drugą cebulą.
Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju i dodać te dwa składniki.
Po ok. 15 minutach smażenia dodać boczek z cebulą do wywaru.
Po ok. 10 minutach dodać do wywaru zakwas na żurek.
Do osobnej miseczki wlać chochlę zupę, dodać śmietanę oraz chrzan i energicznie wymieszać, dodać do zupy.
Na koniec należy doprawić zupę solą i dużą ilością majeranku suszonego (najlepiej roztartego w dłoniach).
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, puree ziemniaczanym lub z pajdą chleba.
A żurek przepyszny, zrobię na święta;)