SKŁADNIKI
140 g kaszy gryczanej niepalonej
1 pierś z kurczaka
1 pomidor
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pieczarki
ok. 5 cm pora
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
po 1 łyżeczce: suszonego czosnku i suszonych listków kolendry
pieprz ziołowy
natka pietruszki
JAK PRZYGOTOWAĆ
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją.
Pierś pokroić w niewielką kostkę. Przygotować marynatę – do miseczki wlać sos sojowy, dodać suszony czosnek, kolendrę i pieprz ziołowy, wymieszać.
Kurczaka dodać do marynaty, wszystko razem wymieszać i odstawić (opcjonalnie) na ok. 1 godzinę do lodówki.
Następnie usmażyć kurczaka na 1 łyżce masła klarowanego przez ok 6-7 minut i zdjąć z patelni.
W tym czasie pokroić w kostkę pomidora, cebulę, por i czosnek, pieczarki zaś w półplasterki.
Na patelni po kurczaku rozgrzać kolejną łyżkę masła klarowanego i wrzucić warzywa.
Podsmażać ok. 10 minut.
Po tym czasie na patelnię z warzywami dodać odcedzoną ugotowaną kaszę gryczaną i kurczaka.
Wszystko wymieszać.
Całość na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Ja podałam kaszotto z ogórkami małosolnymi.
Dodaj komentarz
Pysznie