Kaszotto z kurczakiem

 

SKŁADNIKI

140 g kaszy gryczanej niepalonej
1 pierś z kurczaka
1 pomidor
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 duże pieczarki
ok. 5 cm pora
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
po 1 łyżeczce: suszonego czosnku i suszonych listków kolendry
pieprz ziołowy
natka pietruszki

JAK PRZYGOTOWAĆ

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją.

Pierś pokroić w niewielką kostkę. Przygotować marynatę – do miseczki wlać sos sojowy, dodać suszony czosnek, kolendrę i pieprz ziołowy, wymieszać.
Kurczaka dodać do marynaty, wszystko razem wymieszać i odstawić (opcjonalnie) na ok. 1 godzinę do lodówki.

Następnie usmażyć kurczaka na 1 łyżce masła klarowanego przez ok 6-7 minut i zdjąć z patelni.

W tym czasie pokroić w kostkę pomidora, cebulę, por i czosnek, pieczarki zaś w półplasterki.
Na patelni po kurczaku rozgrzać kolejną łyżkę masła klarowanego i wrzucić warzywa.
Podsmażać ok. 10 minut.

Po tym czasie na patelnię z warzywami dodać odcedzoną ugotowaną kaszę gryczaną i kurczaka.
Wszystko wymieszać.
Całość na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Ja podałam kaszotto z ogórkami małosolnymi.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Łukasz
Gość
Łukasz

Pysznie