Rosół wołowo-drobiowy

 

SKŁADNIKI

600 g wołowiny z kością (np. szponder)
600 g kurczaka (np. ćwiartki/podudzia)
5 marchewek
1,5 korzenia selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 korzenie pietruszki
ok. 3 cm świeżego imbiru
1 cały por
pęczek natki pietruszki
sól, lubczyk
3,5 l zimnej wody (ja do zup używam przefiltrowanej, ale to niekonieczne)

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Cebulę spal nad ogniem (kuchenka gazowa), a jeśli nie masz kuchenki gazowej to włóż ją do piekarnika na ok. 30 min.

Do garna wlej wodę, następnie dodaj umytą wołowinę, obrane i umyte: marchew, korzeń pietruszki, spaloną cebulę, 2 obrane ząbki czosnku i obrany imbir.

Wstaw na gotowanie na średnim ogniu bez przykrywki.

Po ok. 1 godzinie zdejmij szumowiny i dodaj do wywaru umyty drób, pora i ok. 3/4 pęczka natki pietruszki.

Gotuj przez ok. 3 godziny na małym ogniu bez przykrywki.

Po tym czasie dopraw rosół odrobiną soli i dużą ilością (ok. 1 czubata łyżka) lubczyku.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o