Wiosenna surówka z młodej kapusty z koperkiem

 

SKŁADNIKI

1 młoda kapusta
1 marchew
pęczek świeżego koperku
sól
dressing:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka miodu płynnego (u mnie sosnowy, ale może być inny)

JAK PRZYGOTOWAĆ

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować, przełożyć do durszlaka, dokładnie opłukać wodą.
Następnie osuszyć i przełożyć do miski.
Kapustę posypać solą (ok. 1-1,5 łyżeczki) i intensywnie ugniatać ręką, po ok. 10 minutach odlać nagromadzoną wodę.

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty.

Świeży koperek posiekać (bez łodyg) i dodać do kapusty.

Składniki dressingu dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita konsystencja, dodać do warzyw.

Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć na ok. godzinę do lodówki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o