Dorada ziołowa z grilla

 

SKŁADNIKI

2 dorady
3 ząbki czosnku
garść listków świeżej bazylii i kolendry
sok z 0,5 cytryny
sól
pieprz cytrynowy
oliwa (opcjonalnie)

JAK PRZYGOTOWAĆ

Dorady umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oskrobać z łusek, ponownie umyć i osuszyć.

Przygotować nadzienie: ząbki czosnku rozetrzeć z odrobiną soli i sokiem z cytryny, dodać posiekane zioła (wszystko można zblendować lub drobno posiekać).

Ryby natrzeć od zewnętrznej strony solą i pieprzem cytrynowym, a mieszanką ziołową nadziać ich wnętrze.

Rybę włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

Grill klasyczny: Na ruszcie rozłożyć grubsze plasterki cytryny i na nie położyć rybę (nie przyklei się do rusztu), grillować przez ok. 10-15 minut z jednej i drugiej strony.

Grill elektryczny: Ściany grilla skropić oliwą, następnie położyć ryby, przykryć i grillować ok. 20-25 minut.

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o