Malinowa pomidorowa

 

SKŁADNIKI

2 kg pomidorów malinowych
5 ząbków czosnku
0,5 szklanki świeżych ziół – bazylia, natka pietruszki, szczypiorek
świeży lubczyk
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

opcjonalnie:

mozzarella, śmietana, ryż, świeża bazylia

JAK PRZYGOTOWAĆ

Pomidory ponacinać od spodu na krzyż, a następnie zalać gorącą wodą i odczekać ok. 5 minut.
Następnie pomidory obrać, usunąć szypułkę i pokroić w kostkę.

Ząbki czosnku obrać, przepuścić przez praskę i dodać do pomidorów.

Zioła przesiekać i dodać do pomidorów.

W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić pomidory z czosnkiem i ziołami.
Dusić przez ok. 30 minut.

Następnie doprawić zupę solą i cukrem.

Zupę można podawać z mozzarellą, ryżem, śmietaną lub bez niczego.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o