Młoda kapustka z zasmażką

 

SKŁADNIKI

1 młoda kapusta
100 g kiełbasy lub boczku (ja użyłam chudej kiełbasy)
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
świeży koperek
zasmażka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej

 

JAK PRZYGOTOWAĆ

Kiełbasę lub boczek pokroić w małą kostkę, w garnku rozgrzać masło, a następnie dorzucić mięso.
Smażyć ok 10 minut.

W tym czasie poszatkować kapustę, opłukać i dodać do kiełbasy lub boczku.
Smażyć 5 minut.

Po 5 minutach dodać 1 szklankę gorącej przegotowanej wody, wymieszać i dusić około 20-30 minut.

Na osobnej patelni przygotować zasmażkę – rozgrzać 2 łyżki masła i wsypać 1 łyżkę mąki, wszystko energicznie wymieszać i smażyć około 1-2 minuty, a następnie dodać do kapustki.

Na koniec wystarczy doprawić kapustę solą i pieprzem, a także posiekanym świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o