Pieczona polędwiczka wieprzowa

 

SKŁADNIKI

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 430 g)
2 łyżka masła klarowanego
marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka srirachy
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka soli

JAK PRZYGOTOWAĆ

Polędwiczka oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.

Powstałą marynatę wmasować w polędwiczkę, przełożyć do naczynia, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Masło klarowane rozgrzać na patelni i obsmażyć polędwiczkę z każdej strony, następnie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 130℃ na ok. 30-35 minut bez przykrycia.

Polędwiczkę można podać do obiadu lub na zimno w formie wędliny.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o