Dorsz pieczony pod ziołami

 

SKŁADNIKI

350g polędwicy z dorsza
2 doniczki świeżej kolendry
pęczek natki pietruszki
6 ząbków czosnku
50g masła
sok z 0,5 cytryny
sól, pieprz cytrynowy

JAK PRZYGOTOWAĆ

Rybę rozmrozić, jeśli była mrożona, opłukać i osuszyć.

Zioła posiekać, a ząbki czosnku zmiażdżyć.

Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym z obu storn i poukładać w naczyniu żaroodpornym.

Między filety powkładać zmiażdżone ząbki czosnku, wszystko posypać grubą warstwą ziół.

Na wierzch zetrzeć masło (można je wcześniej zamrozić, będzie łatwiejsze do ścierania), polać sokiem z cytryny i znów delikatnie posolić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 20 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o