Krewetki z kalafiorem w sosie z curry

 

SKŁADNIKI

14 krewetek białych vannamei
1 młoda cebulka
4 ząbki czosnku
1 duży pomidor malinowy
450g różyczek kalafiora
400ml mleczka kokosowego
świeży imbir wielkości kciuka
sok z 0,5 cytryny
1,5 łyżki oleju kokosowego
świeże liście bazylii
ok. 0,5 łyżeczki soli
ok. 0,5, łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonej kolendry

JAK PRZYGOTOWAĆ

Krewetki rozmrozić jeśli były wcześniej mrożone, obrać z pancerzyków i usunąć jelito.
Naciąć krewetki od góry grzbietu do połowy, opłukać, osuszyć i zalać sokiem z połowy cytryny (uważając na to aby do krewetek nie dostały się pestki, bo mogą sprawić, że sos stanie się gorzki), wstawić do lodówki.

Pomidora naciąć, zalać wrzątkiem i po ok. 5 minutach obrać go ze skórki, usunąć szypułkę i pokroić go w kostkę,
przełożyć do miseczki.

Cebulę i czosnek pokroić w małą kostkę, dodać do miseczki z pomidorem.

Imbir obrać i pokroić w słupki, dodać do miseczki.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić ww. warzywa, smażyć  ok 5 minut.

W tym czasie przygotować kalafiora – obrać go ze zbędnych liści, podzielić na małe różyczki, ucinając twarde łodygi.

Kalafior dodać na patelnię.

Warzywa doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.

Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i dusić na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut, aż kalafior będzie al dente.

Po tym czasie na patelnię dodać krewetki wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały i garść świeżych listków bazylii.
Gotować 1 minutę.

Swoje proste curry podałam z ryżem jaśminowym.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o