Łosoś na ostro po azjatycku na parze

 

SKŁADNIKI

ok. 400 g filetu z łososia
ok. 30 g białej części pora
ok. 40 g imbiru świeżego
1 mała marchewka
2 ząbki czosnku
szczypior
marynata:
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka miodu
sok z 0,5 limonki
1 łyżeczka pieprzu cayenne (wychodzi bardzo ostre, więc można tę ilość zredukować)

JAK PRZYGOTOWAĆ

Pora, imbir, czosnek, marchew, ząbki czosnku i szczypior umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paseczki.

Jeśli  łosoś ma skórę, to należy ją wyciąć, łososia umyć, osuszyć i pokroić na dwie równe porcje.

Przygotować marynatę – połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Z folii aluminiowej zrobić „łódeczki”, na spód wylać ok 1 łyżkę marynaty, na to ułożyć kilka sztuk pasków z warzyw, znów polać 1 łyżką marynaty, następnie położyć łososia i wyłożyć resztę warzyw i znów zalać resztą marynaty.

Łososia szczelnie zawinąć w folię i parować ok. 20 minut.

Danie świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o