Zupa z soczewicą, boczkiem i pomidorami

 

SKŁADNIKI

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
150g boczku wędzonego
1 łyżka oleju rzepakowego
3/4 szklanki (ok. 150g) soczewicy czerwonej
natka pietruszki
sól, pieprz świeżo mielony
1 litr gorącej przegotowanej wody
listki bazylii do dekoracji

JAK PRZYGOTOWAĆ

Cebulę, czosnek oraz boczek pokroić w kostkę.

W garnku podsmażyć na 1 łyżce oleju cebulę, czosnek i boczek.

Soczewicę opłukać na sitku pod zimną wodę przez ok. 1 minutę, odsączyć i dorzucić do garnka i smażyć ok. 3 minuty.

Następnie dodać puszkę pomidorów i 1 litr gorącej, przegotowanej wody, wymieszać.

Dodać dużą garść posiekanej natki pietruszki, ok. 1-2 łyżeczki soli oraz świeżo mielony pieprz.

Gotować ok. 30-40 minut bez przykrycia.

Można podawać z pieczywem.

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KarolinaMagda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość
Magda

pychota 🙂