Kotlet schabowy

 

SKŁADNIKI

4 plastry schabu bez kości o grubości ok 1 cm
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki bułki tartej (najlepiej własnej)
2 jajka
ok. 150g smalcu
1,5 szklanki mleka
1 duża cebula lub 2 małe
sól, pieprz
lubczyk suszony

JAK PRZYGOTOWAĆ

Plastry schabu, płuczę i suszę, rozbijam przez folię na cieńsze plastry, ale też nie bardzo cienkie, staram się dokładnie rozbić wszystkie włókna.

Cebulę kroję w grube plastry i zalewam je mlekiem.
Schabowe zanurzam w mleku i zostawiam je tak na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie wyciągam kotlety z mleka, a mleko wylewam (krążki cebuli można zapanierować i usmażyć jak onion ringsy).

Delikatnie osuszam z nadmiaru mleka, a następnie solę i posypuję pieprzem z obu stron.

Trzy talerze wypełniam kolejno mąką, 2 jajkami rozkłóconymi z 1 łyżeczką lubczyku oraz bułką tartą.

W takiej właśnie kolejności panieruję kotlety: mąka-jajko-bułka tarta.

Na patelni rozgrzewam smalec i smażę schabowe do uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty z każdej strony).

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o