Leczo z cukinią

 

SKŁADNIKI

200g kiełbasy z szynki (u mnie cienka)
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 duża cebula
1 duża cukinia (ok. 450g)
5 pieczarek
1 łyżka smalcu
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka wędzonej papryki
sól
świeżo mielony pieprz

JAK PRZYGOTOWAĆ

Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.

W garnku o głębszym dnie rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulę i paprykę wędzoną, szklić cebulę do 10 minut.

Kiełbasę pokroić w kostkę lub grubsze plasterki i dodać do cebuli, smażyć ok. 5 minut.

Papryki i cukinię pokroić w średnią kostkę, dodać do garnka.

Pieczarki pokroić w ćwiartki, również dodać do garnka.

Wszystko delikatnie posolić i dodać puszkę pomidorów.

Leczo dusić na średnim ogniu ok. 45 minut, na koniec można dodatkowo dosolić i popieprzyć.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o