Łosoś w glazurze miodowo-imbirowej

 

SKŁADNIKI
2 porcje

300g fileta z łososia (bez skóry)
szczypiorek

glazura:
1 łyżka masła
1 łyżka miodu płynnego
2 ząbki czosnku
ok. 3 cm świeżego imbiru
1 łyżka srirachy
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy cytryny (lub limonki)

JAK PRZYGOTOWAĆ

Łososia umyj i osuszy, jeśli ma skórę, to delikatnie ją odetnij ostrym nożem.
Podziel na dwie porcje.

Następnie przygotuj marynatę:
w rondelku rozpuść masło, dodaj miód i energicznie wymieszaj żeby składniki się dokładnie połączyły,
zdejmij z palnika.

Do wstępnej glazury dodaj kolejno: czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o małych oczkach, obrany imbir starty na tarce o małych oczkach, srirachę, sos sojowy oraz sok z połowy cytryny (uważaj żeby do marynaty nie wpadły jej pestki).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Łososia natrzyj powstałą glazurą i włóż go do jej nadmiaru na głębszym talerzu.

Rybę włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Tak przygotowany łosoś idealnie pasuje do ryżu jaśminowego posypanego szczypiorkiem.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o