SKŁADNIKI
400g mięsa wieprzowego z szynki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka lubczyku suszonego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
2 duże papryki (u mnie czerwona i żółta)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
4-5 pieczarek
2 ziemniaki
świeża nać kolendry
zaklepka:
2 łyżki mąki pszennej
2 chochle wywaru
bulion warzywny:
pęczek młodej włoszczyzny
1 łyżeczka soli
cebula
lubczyk świeży (lub mrożony/suszony)
ok. 1,75 litra wody
JAK PRZYGOTOWAĆ
Ugotuj bulion: do garnka wrzuć obraną i dokładnie umytą włoszczyznę, cebulę w łupinie, lubczyk i sól, wszystko zalej wodą i gotuj przez około godzinę. Następnie wyciągnij z bulionu wszystko oprócz marchewek (seler, nać, pietruszka i cebula nie będą już potrzebne).
Suche składniki tj. 1 łyżka mąki pszennej, papryka wędzona, sól, lubczyk i chili połącz ze sobą.
Mięso z szynki pokrój w niedużą kostkę i wymieszaj z suchymi składnikami.
Następnie w niewielką kostkę pokrój cebulę i papryki, czosnek zmiażdż i przesiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu i smaż na nim mięso wraz z papryką, cebulą i czosnkiem.
Smaż około 10-15 minut często mieszając.
Po tym czasie wszystko z patelni dodaj do garnka z bulionem.
Pieczarki pokrój na osiem części, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę i również dodaj do bulionu.
Gotuj wszystko przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i ziemniaków, na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw solą.
Jeśli chcesz zagęścić zupę to do miseczki wsyp 2 łyżki mąki pszennej i dodaj również 2 chochle wywaru, wszystko energicznie połącz (najlepiej trzepaczką do jajek), wlej do zupy i zamieszaj.
Zupę udekoruj świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz