SKŁADNIKI
sos:
200g kurek
1 mała cebula biała
3 ząbki czosnku
duża gałązka rozmarynu
200g śmietanki kremówki
1 łyżka masła
sól, świeżo mielony pieprz czarny
1 łyżeczka papryki słodkiej
natka pietruszki
ryba:
400g fileta z sandacza
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
olej w sprayu
sól, pieprz cytrynowy
JAK PRZYGOTOWAĆ
Rybę rozmrozić (jeśli była wcześniej mrożona), opłukać, osuszyć i doprawić z obu stron solą i pieprzem cytrynowym.
Na jednym talerzu rozkłócić dwa jajka, na drugim zaś wsypać mąkę.
Panierować rybę najpierw w jajku, a następnie w mące.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200℃, włożyć do niego rybę.
Po 10 minutach pieczenia popryskać ryby olejem w sprayu i piec dalej przez kolejne 10 minut do zarumienienia.
SOS:
Cebulę i czosnek pokrój w niewielką kostkę.
Kurki dokładnie wyczyść, opłucz i osusz. Jeśli kurki są dużych rozmiarów pokrój je na dwie lub cztery części, a jeśli są małe, to takie zostaw.
W rondelku rozgrzej jedną łyżkę masła i dodaj cebulę, czosnek oraz świeży rozmaryn, smaż ok 3 minuty.
Następnie dodaj kurki i delikatnie całość posól (kurki puszczą sok, więc smaż je do momentu aż cały ten sok wyparuje, ok. 8-10 minut).
Po tym czasie zmniejsz delikatnie ogień i wlej kremówkę, dodaj świeżo mielony pieprz i czerwoną paprykę w proszku, wszystko dokładnie wymieszaj.
Duś na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
Na koniec dodaj dużą garść pokrojonej natki pietruszki.
Ja swoją rybę z sosem podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaków z tego przepisu https://podokapem.pl/2019/03/pieczone-cwiartki-ziemniaka-z-oliwa-chili-i-rozmarynem/
Dodaj komentarz