Kalafior faszerowany

 

SKŁADNIKI

1 kalafior (u mnie 500g)

350 g mięsa mielonego z indyka

1 ząbek czosnku

garść natki pietruszki

sól ziołowa (około pół łyżeczki), pieprz czarny

oliwa

JAK PRZYGOTOWAĆ

Kalafior obierz z liści i wydrąż delikatnie głąba.

W większym garnku zagotuj około 3 litry wody i włóż kalafior. Gotuj przez około 10 minut.

W tym czasie w miseczce mięso połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać.

Kalafior odcedzić i poczekać aż troszkę ostygnie.

Przygotuj większy arkusz folii aluminiowej i owiń górę kalafiora .

Od dołu (w miejsce głąba) wkładaj stopniowo farsz z mięsa, staraj się delikatnie rozchylać różyczki i również nakładaj farsz.

Jeśli nadziejesz kalafior całym farszem spryskaj go oliwą w sprayu lub pędzelkiem i zawiń szczelnie w folię aluminiową.

Włóż kalafior do piekarnika nagrzanego na 180℃ i piecz w folii przez 25 minut, następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut do zarumienienia.

Swój kalafior podałam z serowym sosem na ciepło z tego przepisu -> https://podokapem.pl/2019/08/sos-serowy-na-cieplo/

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o