SKŁADNIKI
125 g krewetek vannamei
7 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
4 gałązki natki pietruszki
3 duże łyżki masła klarowanego
50 ml wina białego półwytrawnego (lub soku jabłkowego)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu płynnego
sól, pieprz cayenne
JAK PRZYGOTOWAĆ
Krewetki rozmrozić jeśli były wcześniej mrożone, następnie opłukać i osuszyć. Ogonki można zostawić lub usunąć. Przełożyć do miseczki i doprawić szczyptą soli oraz pieprzem cayenne.
Ząbki czosnku zmiażdżyć, a następnie posiekać, pomidorki przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, a następnie wrzucić na nie czosnek, pomidorki, sok z cytryny, wino, szczyptę soli oraz miód.
Tak powstały sos dusić do 15 minut (do zgęstnienia), następnie dodać na patelnię krewetki oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć kolejne 2 minuty, często mieszając.
Świetnie pasuje do pieczywa.
Dodaj komentarz