Krewetki na maśle z czosnkiem i pomidorkami

SKŁADNIKI

125 g krewetek vannamei

7 pomidorków koktajlowych

3 ząbki czosnku

4 gałązki natki pietruszki

3 duże łyżki masła klarowanego

50 ml wina białego półwytrawnego (lub soku jabłkowego)

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu płynnego

sól, pieprz cayenne

JAK PRZYGOTOWAĆ

Krewetki rozmrozić jeśli były wcześniej mrożone, następnie opłukać i osuszyć. Ogonki można zostawić lub usunąć. Przełożyć do miseczki i doprawić szczyptą soli oraz pieprzem cayenne.

Ząbki czosnku zmiażdżyć, a następnie posiekać, pomidorki przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, a następnie wrzucić na nie czosnek, pomidorki, sok z cytryny, wino, szczyptę soli oraz miód.

Tak powstały sos dusić do 15 minut (do zgęstnienia), następnie dodać na patelnię krewetki oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć kolejne 2 minuty, często mieszając.

Świetnie pasuje do pieczywa.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o