Rosół z indyka

 

SKŁADNIKI

1 kg mięsa z indyka (np. skrzydło, szyja)
3 marchwie
3 korzenie pietruszki
1 por
korzeń selera
młoda nać selera (w sezonie)
1 duża cebula biała
2 ząbki czosnku
1-2 gałązki lubczyku świeżego lub 1 łyżka lubczyku suszonego
5 gałązek natki pietruszki
ok. 1,8l wody
1 łyżeczka soli

JAK PRZYGOTOWAĆ

Cebulę obierz i opal nad palnikiem gazowym lub w piekarniku (do całkowitego spalenia skórki).

Mięso opłucz, włóż do garnka.

Całą włoszczyznę (wraz z ząbkami czosnku) obierz, umyj i dodaj do mięsa.

Składniki zalej zimną wodą, dodaj lubczyk i gotuj bez przykrycia na małym ogniu ok. 3-4 godziny.

Po pierwszej godzinie gotowania zbierz szumowiny i wyrzuć je.

Krótko przed wyłączeniem palnika dopraw zupę solą.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o