Sałatka meksykańska

 

SKŁADNIKI

2 awokado hass
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 papryka czerwona
cebula czerwona
połowa mango
świeża kolendra
1 limonka
200g schabu (2 cienkie plastry, bez kości)

marynata do schabu:
2 łyżeczki oleju rzepakowego
mała papryczka chili
1/3 łyżeczki soli
garść świeżej kolendry
1 ząbek czosnku

JAK PRZYGOTOWAĆ

Schab umyć i osuszyć, pokroić w niedługie paski lub kostkę.
Przygotować marynatę: w miseczce połączyć olej, posiekaną nać kolendry, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną papryczkę chili, wymieszać.
Schab marynować ok. 2-3 godziny, a następnie wrzucić  na dobrze nagrzaną patelnię i smażyć ok. 3-4 minuty, ostudzić.

Fasolę oraz kukurydzę odsączyć na sitku, a także przelać je wodą.
Dodać do miseczki.

Awokado, paprykę i mango pokroić w kostkę i również dodać do miseczki.

Czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekać, dodać do reszty składników.

Do warzyw dodać ostudzone mięso, dodać sok z 1 limonki i dokładnie wymieszać.

Do wyostrzenia potrawy można dodać jeszcze pieprz cayenne.

Propozycja podania:

Sałatkę podałam z tortillami zapiekanymi serem cheddar.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o