Schab na parze z musem paprykowym

 

SKŁADNIKI

(2 porcje)

ok 220 g schabu bez kości (2 plastry)

1 papryka żółta

1 duży pomidor

1 mała cebula czerwona

1 łyżeczka masła klarowanego

sól, pieprz

gałązka natki pietruszki

50 ml wody

JAK PRZYGOTOWAĆ

Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbić (bardzo delikatnie) i doprawić solą oraz pieprzem z obu stron.

Paprykę, pomidora, cebulę pokroić w kostkę i podsmażać na maśle klarowanym przez ok 15 minut (w międzyczasie dolać odrobinę wody tak żeby się dusiło), następnie doprawić solą – ok 0,5 łyżeczki – a także dodać posiekaną natkę pietruszki.

Uduszone warzywa zblendować, a następnie układać na przyprawionym plastrze mięsa.

Gdy schab będzie już przykryty, owinąć go w folię aluminiową i tak parować do 15 minut.

Można podawać z ryżem/ziemniakami/sałatą/surówką.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o