Stek z antrykotu medium na maśle rozmarynowym

 

SKŁADNIKI

200g steku z antrykotu (marmurkowy, przerośnięty tłuszczem)
1 łyżka oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz

3 ząbki czosnku w łupinie
2 gałązki rozmarynu
3 gałązki natki pietruszki
2 łyżki masła klarowanego
sól

1 łyżka masła czosnkowego z tego przepisu
->https://podokapem.pl/2019/08/maslo-czosnkowe/

JAK PRZYGOTOWAĆ

Stek wyjmij z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, powinien mieć temperaturę pokojową.
Następnie mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

W stek wmasuj łyżkę oleju i posyp go świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane z gałązkami natki pietruszki, świeżym rozmarynem oraz 3 ząbkami czosnku w łupinie.

Na dobrze rozgrzanej patelni połóż stek i smaż po 1:40 min z każdej strony.

WAŻNE! W trakcie przekładania mięsa nie nakłuwaj go, tylko obróć odpowiednimi szczypcami.

Po usmażeniu przełóż stek na ciepły talerz, dopraw szczyptą soli i połóż na nim 1 łyżkę masła czosnkowego (lub zwykłego), przykryj wszystko szczelnie folią aluminiową i daj odpocząć stekowi 2 minuty.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o