SKŁADNIKI
2 tortille
225 g sera halloumi
oliwa w sprayu (lub z pędzelkiem silikonowym)
1 pomidor polny lub malinowy
garść rukoli
kilka kropli srirachy
mała cebula biała
guacamole z tego przepisu (bez pomidora) -> https://podokapem.pl/2019/02/guacamole-z-pomidorem/
3 pieczarki
szczypta soli, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka masła
garść natki pietruszki
JAK PRZYGOTOWAĆ
Ser halloumi pokrój w grubsze plastry, skrop delikatnie oliwą z każdej strony (może być za pomocą pędzelka lub oliwą w sprayu) i grilluj na patelni lub w grillu elektrycznym do zarumienienia skórki (z obu stron).
Pieczarki pokrój w ćwiartki, na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i dodaj pieczarki. Dopraw szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i smaż do wyparowania wody.
Małą cebulkę pokrój w niegrube talarki i włóż ją do miseczki z zimną wodą na około 10 minut (pozbawi to ją nieprzyjemnej ostrości).
Pomidora skrój na ćwiartki.
Przed nadziewaniem, podgrzej placki tortilli na suchej patelni, dzięki czemu będzie elastyczna i łatwa w zwijaniu.
Po podgrzaniu nałóż na tortillę przygotowaną wcześniej pastę guacamole, a następnie świeżą rukolę, ok. 3-4 plastry sera halloumi, podsmażone pieczarki, pomidora i osuszone plastry cebuli. Wszystkie składniki skrop kilkoma kroplami sosu sriracha.
Tortillę zawiń – najpierw górne i dolne krańce, a następnie zwijaj w rulon.
Tak złożone placki z nadzieniem grilluj na grillu elektrycznym przez około 6-8 minut łączeniem do dołu (lub na suchej patelni kładąc na nich czysty talerz, w taki sposób aby je dociskał).
Dodaj komentarz