Wrapy z grillowanym serem halloumi

 

SKŁADNIKI

2 tortille

225 g sera halloumi

oliwa w sprayu (lub z pędzelkiem silikonowym)

1 pomidor polny lub malinowy

garść rukoli

kilka kropli srirachy

mała cebula biała

guacamole z tego przepisu (bez pomidora) -> https://podokapem.pl/2019/02/guacamole-z-pomidorem/

3 pieczarki

szczypta soli, świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka masła

garść natki pietruszki

JAK PRZYGOTOWAĆ

Ser halloumi pokrój w grubsze plastry, skrop delikatnie oliwą z każdej strony (może być za pomocą pędzelka lub oliwą w sprayu) i grilluj na patelni lub w grillu elektrycznym do zarumienienia skórki (z obu stron).

Pieczarki pokrój w ćwiartki, na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i dodaj pieczarki. Dopraw szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i smaż do wyparowania wody.

Małą cebulkę pokrój w niegrube talarki i włóż ją do miseczki z zimną wodą na około 10 minut (pozbawi to ją nieprzyjemnej ostrości).

Pomidora skrój na ćwiartki.

Przed nadziewaniem, podgrzej placki tortilli na suchej patelni, dzięki czemu będzie elastyczna i łatwa w zwijaniu.

Po podgrzaniu nałóż na tortillę przygotowaną wcześniej pastę guacamole, a następnie świeżą rukolę, ok. 3-4 plastry sera halloumi, podsmażone pieczarki, pomidora i osuszone plastry cebuli. Wszystkie składniki skrop kilkoma kroplami sosu sriracha.

Tortillę zawiń – najpierw górne i dolne krańce, a następnie zwijaj w rulon.

Tak złożone placki z nadzieniem grilluj na grillu elektrycznym przez około 6-8 minut łączeniem do dołu (lub na suchej patelni kładąc na nich czysty talerz, w taki sposób aby je dociskał).

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o