Krem z buraków pieczonych

 

SKŁADNIKI

800 ml bulionu z kaczki (rosół z kaczki przelany przez sitko)

3 buraki średniej wielkości

1 jabłko

1 cebula

3 ziemniaki

śmietana 30%

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

2-3 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

natka pietruszki

JAK PRZYGOTOWAĆ

Nieobrane buraki owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny.
Następnie delikatnie je studzić, obrać i pokroić w większą kostkę.

Do bulionu dodać upieczone buraki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki (szybciej się ugotują) i gotować do miękkości ziemniaków.

Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę, następnie rozgrzać patelnię z 1 łyżka masła.

Na patelni dodać jabłko oraz cebulę, doprawić je cukrem oraz solą i dusić do 10-15 minut, następnie dodać do zupy.

Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączyć palnik i zblendować zupę na jednolity krem.
Następnie doprawić ją sokiem z cytryny i (opcjonalnie) solą.

Na talerzu podawać z grzankami, pieprzem młotkowanym oraz 1 łyżeczką śmietany 30%.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o