Łosoś w sosie pomidorowym

 

SKŁADNIKI

360 g fileta z łososia

puszka pomidorów krojonych

1 mała papryka czerwona

3 łyżki masła klarowanego

2 ząbki czosnku

3 łyżki śmietanki 30%

0,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki soli

marynata do łososia:

4 gałązki koperku

1 ząbek czosnku

sok z 0,5 cytryny

0,5  łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej młotkowany lub cytrynowy)

JAK PRZYGOTOWAĆ

Oczyść skórę łososia z łusek, następnie go opłucz i podziel na mniejsze kawałki.

Przygotuj marynatę: przepraskuj ząbek czosnku, wyciśnij sok z cytryny i posiekaj koperek, wszystko razem połącz z solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i dodaj łososia.
Tak zamarynowanego łososia wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego i obsmaż łososia z dwóch stron (po ok. 2 minuty na jedną stronę), zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj 1 łyżkę masła klarowanego, gdy się rozgrzeje dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i pokrojoną w małą kostkę paprykę, podsmażaj wszystko przez około 5 minut.

Zalej paprykę i czosnek puszką pomidorów, dopraw sos solą i cukrem – duś przez około 15 minut.

Po tym czasie do sosu dodaj śmietankę 30% i wszystko energicznie wymieszaj, na koniec dodaj podsmażonego łososia i posyp koperkiem.

Ja swojego łososia podałam z ryżem jaśminowym.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o