SKŁADNIKI
120g ulubionego makaronu
200g piesi z kurczaka
4-5 pieczarek
1 cebula
200 g mozzarella
40g parmezanu
5 łyżek śmietanki 30%
natka pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka przyprawy do kurczaka
0,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody
JAK PRZYGOTOWAĆ
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.
Pierś z kurczaka opłucz, osusz, usuń błonki i pokrój w niedużą kostkę, obtocz w przyprawie do kurczaka.
Na 1 łyżce oleju podsmażaj kurczaka przez 7-10 minut, do miękkości i zarumienienia, zdejmij mięso na talerzyk.
Pieczarki obierz, umyj i pokrój na 4 części, cebulę pokrój w piórka. Na patelni po kurczaku (nie ma potrzeby jej myć) rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj pieczarki oraz cebulę, podsmażaj przez około 5 minut, a następnie podlej je 0,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody.
Duś do 15-20 minut (nadmiar wody powinien odparować).
Następnie dodaj śmietankę, kurczaka, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty na tarce parmezan, wszystko dokładnie wymieszaj, zdejmij z gazu.
Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj komentarz