Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

SKŁADNIKI

120g ulubionego makaronu

200g piesi z kurczaka

4-5 pieczarek

1 cebula

200 g mozzarella

40g parmezanu

5 łyżek śmietanki 30%

natka pietruszki

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1 łyżka przyprawy do kurczaka

0,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody

JAK PRZYGOTOWAĆ

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź.

Pierś z kurczaka opłucz, osusz, usuń błonki i pokrój w niedużą kostkę, obtocz w przyprawie do kurczaka.

Na 1 łyżce oleju podsmażaj kurczaka przez 7-10 minut, do miękkości i zarumienienia, zdejmij mięso na talerzyk.

Pieczarki obierz, umyj i pokrój na 4 części, cebulę pokrój w piórka. Na patelni po kurczaku (nie ma potrzeby jej myć) rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj pieczarki oraz cebulę, podsmażaj przez około 5 minut, a następnie podlej je 0,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody.

Duś do 15-20 minut (nadmiar wody powinien odparować).

Następnie dodaj śmietankę, kurczaka, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty na tarce parmezan, wszystko dokładnie wymieszaj, zdejmij z gazu.

Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o