SKŁADNIKI
250g wołowiny (u mnie stek z rostbefu)
1 marchewka
1 cebula
1 papryka czerwona/żółta
szczypior
3 pieczarki
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki sezamu
100 ml zimnej wody+3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
marynata:
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
4cm imbiru świeżego
1 łyżka srirachy
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
JAK PRZYGOTOWAĆ:
Przygotuj marynatę: świeże ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce.
Do miseczki dodaj czosnek, imbir i pozostałe składniki marynaty, wszystko wymieszaj.
Wołowinę opłucz i osusz, jeśli mięso ma jakieś błonki – usuń je ostrym nożem.
Mięso pokrój na cienkie paski, dodaj do marynaty i odstaw do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Marchew oraz paprykę pokrój w słupki. Cebulę oraz pieczarki pokrój w półplastry.
Sezam praż na suchej patelni przez ok. 5 minut, do zarumienienia.
Na głębokiej patelni (najlepiej woku) rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, delikatnie posól i podsmażaj przez około 5 minut. Następnie „zrób miejsce” na patelni i dodaj wołowinę (bez marynaty, ale jej nie wyrzucaj).
Mięso z warzywami smaż przez kolejne 5 minut na większym ogniu, bardzo często mieszając.
Po podsmażeniu mięsa i warzyw, na patelnię dodaj pozostałą marynatę i duś wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
Na sam koniec połącz zimną wodę z mąkę ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką do jajek) i dodawaj po troszeczku do sosu – powinien zgęstnieć i zrobić się delikatnie błyszczący.
Wyłącz palnik.
Sos podaję z ugotowanym ryżem jaśminowym, całość posypuję uprażonym sezamem oraz pokrojonym szczypiorem.
Dodaj komentarz