Wołowina po chińsku

 

SKŁADNIKI

250g wołowiny (u mnie stek z rostbefu)

1 marchewka

1 cebula

1 papryka czerwona/żółta

szczypior

3 pieczarki

1 łyżka oleju rzepakowego

2 łyżki sezamu

100 ml zimnej wody+3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

marynata:

2 łyżki octu ryżowego

3 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

4cm imbiru świeżego

1 łyżka srirachy

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka cukru

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Przygotuj marynatę: świeże ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce.

Do miseczki dodaj czosnek, imbir i pozostałe składniki marynaty, wszystko wymieszaj.

Wołowinę opłucz i osusz, jeśli mięso ma jakieś błonki – usuń je ostrym nożem.
Mięso pokrój na cienkie paski, dodaj do marynaty i odstaw do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Marchew oraz paprykę pokrój w słupki. Cebulę oraz pieczarki pokrój w półplastry.

Sezam praż na suchej patelni przez ok. 5 minut, do zarumienienia.

Na głębokiej patelni (najlepiej woku) rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć  wszystkie pokrojone warzywa, delikatnie posól i podsmażaj przez około 5 minut. Następnie „zrób miejsce” na patelni i dodaj wołowinę (bez marynaty, ale jej nie wyrzucaj).

Mięso z warzywami smaż przez kolejne 5 minut na większym ogniu, bardzo często mieszając.

Po podsmażeniu mięsa i warzyw, na patelnię dodaj pozostałą marynatę i duś wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.

Na sam koniec połącz zimną wodę z mąkę ziemniaczaną (najlepiej trzepaczką do jajek) i dodawaj po troszeczku do sosu – powinien zgęstnieć i zrobić się delikatnie błyszczący.

Wyłącz palnik.

Sos podaję z ugotowanym ryżem jaśminowym, całość posypuję uprażonym sezamem oraz pokrojonym szczypiorem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o