Krem z pieczonej dyni

 

SKŁADNIKI

1,2 kg surowej dyni hokkaido

2 łyżki oliwy

1,5 l bulionu (najlepiej wywar z dużej ilości mięsa i warzyw lub przecedzony rosół)

1 duża cebula

480 g ziemniaków (u mnie były to 4 średnie sztuki)

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 marchewki

sól, chili

śmietana 18%

JAK PRZYGOTOWAĆ

Dynię pokroić na 4 części, wydrążyć ze środka pestki, opłukać je pod wodą, następnie osuszyć ręcznikiem i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec w temperaturze około 90°C przez około 1 godzinę.

Następnie dynię skropić oliwą oraz posypać solą, piec w piekarniku bez przykrycia w 180°C przez 30 minut.

Po upieczeniu oddzielić dynię od skóry (najwygodniej wydrążyć łyżką) i dodać miąższ do bulionu.

Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchew obrać i pokroić w kostkę lub w plasterki.

Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa, podsmażać do momentu aż się zarumienią, następnie dodać do bulionu.

Zupę gotować do miękkości marchwi i ziemniaków.

Zupę zblendować na krem i doprawić do smaku solą oraz sporą ilością chili.

Krem podałam z upieczonymi pestkami dyni oraz śmietaną dodaną dopiero na talerz.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o