Łódzka zalewajka

 

SKŁADNIKI

1 duża cebula biała

400 g grzybów leśnych (u mnie mix prawdziwków i borowików)

100 g kiełbasy

150 g boczku wędzonego

4 listki laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka oleju

3 grzyby suszone

4 ząbki czosnku

450 g ziemniaków

300 ml zakwasu na barszcz biały

800 ml zimnej wody

sól, pieprz, majeranek

JAK PRZYGOTOWAĆ

Grzyby suszone namocz wcześniej (ok 3 godziny wcześniej w zimnej wodzie), następnie wodę wylej i grzyby raz przepłucz.

Cebulę obierz i pokrój w grubsze pióra, czosnek obierz, a ząbki zgnieć nożem.
Kiełbasę pokrój w ćwierćplastry, świeże grzyby pokrój w mniejsze części.

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.

Do garnka wlej wodę, dodaj połowę pokrojonej cebuli, ząbki czosnku, grzyby suszone, grzyby świeże, ziemniaki kiełbasę, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wstaw na średni ogień i gotuj przez około 40 minut.

Boczek pokrój w kostkę lub cienkie paski.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj boczek oraz połowę pokrojonej cebuli, podsmażaj na złoty kolor (około 8-10 minut) często mieszając.
Dodaj do zupy.

Następnie do zupy dodaj zakwas na barszcz biały, dopraw około 1 łyżeczką soli, dużą ilością suszonego majeranku oraz pieprzem,  gotuj przez kolejne 10 minut i dokładnie wymieszaj.

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o