SKŁADNIKI
1 duża cebula biała
400 g grzybów leśnych (u mnie mix prawdziwków i borowików)
100 g kiełbasy
150 g boczku wędzonego
4 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka oleju
3 grzyby suszone
4 ząbki czosnku
450 g ziemniaków
300 ml zakwasu na barszcz biały
800 ml zimnej wody
sól, pieprz, majeranek
JAK PRZYGOTOWAĆ
Grzyby suszone namocz wcześniej (ok 3 godziny wcześniej w zimnej wodzie), następnie wodę wylej i grzyby raz przepłucz.
Cebulę obierz i pokrój w grubsze pióra, czosnek obierz, a ząbki zgnieć nożem.
Kiełbasę pokrój w ćwierćplastry, świeże grzyby pokrój w mniejsze części.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
Do garnka wlej wodę, dodaj połowę pokrojonej cebuli, ząbki czosnku, grzyby suszone, grzyby świeże, ziemniaki kiełbasę, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wstaw na średni ogień i gotuj przez około 40 minut.
Boczek pokrój w kostkę lub cienkie paski.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj boczek oraz połowę pokrojonej cebuli, podsmażaj na złoty kolor (około 8-10 minut) często mieszając.
Dodaj do zupy.
Następnie do zupy dodaj zakwas na barszcz biały, dopraw około 1 łyżeczką soli, dużą ilością suszonego majeranku oraz pieprzem, gotuj przez kolejne 10 minut i dokładnie wymieszaj.
Dodaj komentarz