Orientalny rosół z pieczonym kurczakiem

 

SKŁADNIKI

400 g wołowiny z kością

1 pęczek włoszczyzny (u mnie 4 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, 1 mały por)

60 g świeżego imbiru

1 papryczka chili

5 ząbków czosnku

2 cebule białe

1,6 l wody

7 listków suszonych liści limonki kafir

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

świeże listki kolendry i szczypioru

garść kiełków fasoli mung

sól

ulubiony chiński makaron

pieczony kurczak:

250 g mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)

2 łyżki oliwy lub oleju

1  łyżeczka suszonego czosnku

0,5 łyżeczki suszonej papryczki chili

1 łyżka przyprawy do kurczaka

JAK PRZYGOTOWAĆ

Wołowinę opłucz i wrzuć do garnka.

Włoszczyznę dokładnie obierz i umyj, jeśli warzywa są zbyt duże podziel je na mniejsze części, włóż do garnka.

Czosnek oraz cebule obierz i obij je tłuczkiem (kiedy puszczą sok, będą bardziej aromatyczne), następnie dodaj do warzyw w garnku.

Imbir obierz ze skórki, papryczkę chili pozbaw ogonka oraz pestek, dodaj do warzyw.

Wszystkie składniki w garnku zalej 1,6 l zimnej wody i wstaw na nieduży ogień, dodaj do całości listki limonki kafir.

Gotuj bulion na wolnym ogniu min. 2 godziny. Przed końcem gotowania dodaj do wywaru sos sojowy oraz olej sezamowy, wszystko dokładnie połącz i spróbuj – w razie potrzeby dopraw solą do smaku.

 

Filety z udka kurczaka umyj i osusz.

Wszystkie suche przyprawy połącz z oliwą i wymieszaj na pastę.

Tak powstałą pastą nasmaruj kurczaka i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180℃ i piecz udka przez około 45 minut (30 minut pod przykryciem folii aluminiowej, 15 minut bez folii do zarumienienia).

Ugotuj ulubiony chiński makaron i nałóż go na talerz, ułóż również pokrojone w plastry udka, ugotowaną marchewkę, dodaj świeże kiełki fasoli mung oraz listki kolendry i szczypiorku, wszystko zalej aromatycznym wywarem.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o