SKŁADNIKI
400 g wołowiny z kością
1 pęczek włoszczyzny (u mnie 4 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, 1 mały por)
60 g świeżego imbiru
1 papryczka chili
5 ząbków czosnku
2 cebule białe
1,6 l wody
7 listków suszonych liści limonki kafir
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
świeże listki kolendry i szczypioru
garść kiełków fasoli mung
sól
ulubiony chiński makaron
pieczony kurczak:
250 g mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka suszonego czosnku
0,5 łyżeczki suszonej papryczki chili
1 łyżka przyprawy do kurczaka
JAK PRZYGOTOWAĆ
Wołowinę opłucz i wrzuć do garnka.
Włoszczyznę dokładnie obierz i umyj, jeśli warzywa są zbyt duże podziel je na mniejsze części, włóż do garnka.
Czosnek oraz cebule obierz i obij je tłuczkiem (kiedy puszczą sok, będą bardziej aromatyczne), następnie dodaj do warzyw w garnku.
Imbir obierz ze skórki, papryczkę chili pozbaw ogonka oraz pestek, dodaj do warzyw.
Wszystkie składniki w garnku zalej 1,6 l zimnej wody i wstaw na nieduży ogień, dodaj do całości listki limonki kafir.
Gotuj bulion na wolnym ogniu min. 2 godziny. Przed końcem gotowania dodaj do wywaru sos sojowy oraz olej sezamowy, wszystko dokładnie połącz i spróbuj – w razie potrzeby dopraw solą do smaku.
Filety z udka kurczaka umyj i osusz.
Wszystkie suche przyprawy połącz z oliwą i wymieszaj na pastę.
Tak powstałą pastą nasmaruj kurczaka i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180℃ i piecz udka przez około 45 minut (30 minut pod przykryciem folii aluminiowej, 15 minut bez folii do zarumienienia).
Ugotuj ulubiony chiński makaron i nałóż go na talerz, ułóż również pokrojone w plastry udka, ugotowaną marchewkę, dodaj świeże kiełki fasoli mung oraz listki kolendry i szczypiorku, wszystko zalej aromatycznym wywarem.
Dodaj komentarz