SKŁADNIKI
2 kacze udka
2 duże jabłka
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 szklanka bulionu
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek, lubczyk
JAK PRZYGOTOWAĆ
Udka z kaczki opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Mięso natrzyj solą, pieprzem, dużą ilością majeranku i lubczyku suszonego. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki, to samo zrób z cebulą.
Na naczynie żaroodporne wyłóż jabłka, cebulę oraz nieobrane ząbki czosnku, dodaj również umytą natkę pietruszki, zalej całość bulionem, a na wszystko ułóż mięso.
Całość przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika do 180℃ i piecz pod przykrywą folii przez około 1 godzinę (kilka razy polewaj mięso powstałym sosem), następnie zdejmij folię i piecz do zarumienia skórki przez kolejne 30-40 minut często polewając sosem.
Udka z kaczki idealnie komponują się z purée ziemniaczanym oraz buraczkami na ciepło.
Dodaj komentarz