Pieczone udka z kaczki z jabłkami

 

SKŁADNIKI

2 kacze udka

2 duże jabłka

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 szklanka bulionu

kilka gałązek natki pietruszki

sól, pieprz, majeranek, lubczyk

JAK PRZYGOTOWAĆ

Udka z kaczki opłucz, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Mięso natrzyj solą, pieprzem, dużą ilością majeranku i lubczyku suszonego. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki, to samo zrób z cebulą.

Na naczynie żaroodporne wyłóż jabłka, cebulę oraz nieobrane ząbki czosnku, dodaj również umytą natkę pietruszki, zalej całość bulionem, a na wszystko ułóż mięso.

Całość przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika do 180℃ i piecz pod przykrywą folii przez około 1 godzinę (kilka razy polewaj mięso powstałym sosem), następnie zdejmij folię i piecz do zarumienia skórki przez kolejne 30-40 minut często polewając sosem.

Udka z kaczki idealnie komponują się z purée ziemniaczanym oraz buraczkami na ciepło.

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o