SKŁADNIKI
0,6 kg żeberek wieprzowych (ja użyłam paski)
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
250 g grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i borowiki mrożone lub świeże oczyszczone)
600 ml gorącej przegotowanej wody
2 gałązki rozmarynu
garść natki pietruszki
sól, lubczyk, papryka słodka, majeranek
JAK PRZYGOTOWAĆ
Żeberka umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i natrzyj dokładnie solą, papryką, lubczykiem oraz majerankiem.
Odstaw do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Cebulę pokrój w grubsze piórka, czosnek w plasterki.
Grzyby rozmroź i usuń nadmiar wody ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane, a następnie dodaj mięso i obsmażaj je na złoto z każdej strony. Dodaj cebulę oraz czosnek, podsmażaj przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
Dodaj gorącą przegotowaną wodę, listki laurowe, gałązki rozmarynu oraz rozmrożone grzyby (lub świeże oczyszczone).
Gotuj całość na małym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości żeberek.
Na koniec dopraw spróbuj i dopraw wedle uznania szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
Sos udekoruj dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Sos można podawać z ziemniakami/kaszą gryczaną/pampuchami.
Dodaj komentarz