Żeberka w sosie grzybowym

 

SKŁADNIKI

0,6 kg żeberek wieprzowych (ja użyłam paski)

2 łyżki masła klarowanego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 listki laurowe

250 g grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i borowiki mrożone lub świeże oczyszczone)

600 ml gorącej przegotowanej wody

2 gałązki rozmarynu

garść natki pietruszki

sól, lubczyk, papryka słodka, majeranek

JAK PRZYGOTOWAĆ

Żeberka umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i natrzyj dokładnie solą, papryką, lubczykiem oraz majerankiem.
Odstaw do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Cebulę pokrój w grubsze piórka, czosnek w plasterki.

Grzyby rozmroź i usuń nadmiar wody ręcznikiem papierowym.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane, a następnie dodaj mięso i obsmażaj je na złoto z każdej strony. Dodaj cebulę oraz czosnek, podsmażaj przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodaj gorącą przegotowaną wodę, listki laurowe, gałązki rozmarynu oraz rozmrożone grzyby (lub świeże oczyszczone).

Gotuj całość na małym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości żeberek.

Na koniec dopraw spróbuj i dopraw wedle uznania szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

Sos udekoruj dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Sos można podawać z ziemniakami/kaszą gryczaną/pampuchami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o