Kurczak w cieście jaglanym

 

SKŁADNIKI

350 g filetów z udek kurczaka (bez kości)

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżka przyprawy do gyrosa (z dobrym składem)

1 łyżeczka papryki słodkiej

0,5 łyżeczki papryki ostrej

2 jajka

3 łyżki mleka

4 łyżki mąki jaglanej

olej do smażenia (ok. 1 szklanka)

JAK PRZYGOTOWAĆ

Fileciki z kurczaka opłucz i osusz, pokrój w mniejsze kawałki (u mnie paski).

Mięso przełóż do miseczki  i dopraw mieszanką przypraw, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

W głębokim talerzu zrób gęste ciasto – wbij jajka, dodaj mleko oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką do jajek).

Obtocz filety w powstałym cieście.

Na patelni rozgrzej olej i smaż filety po ok. 2 minuty na jednej stronie (do zarumienienia).

Ja swojego kurczaka podałam w towarzystwie pieczonych warzyw.:)

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o