Biała kiełbasa pieczona z cebulą, jabłkiem i tymiankiem

 

SKŁADNIKI

4-5 sztuk białej surowej kiełbasy (ok. 500 gramów)

1 duża cebula

1 duże jabłko

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła klarowanego

świeży tymianek – 6-7 gałązek

pieprz

JAK PRZYGOTOWAĆ

Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżeczką masła klarowanego.

Cebulę pokrój w piórka i ułóż w naczyniu, na cebulę połóż kiełbaski.

Jabłko i czosnek obierz i pokrój w plasterki, włóż między kiełbasy.

Na całość ułóż umyte i osuszone gałązki świeżego tymianku, posyp pieprzem oraz wyłóż na całość masło .

Całość przykryj pokrywą naczynia lub folią aluminiową i piecz w 180℃ przez ok. 1 godzinę, jeśli chcesz aby kiełbaski były bardziej rumiane, zdejmij folię lub pokrywę na 10-15 minut przed końcem pieczenia.

Przed podaniem wszystko razem wymieszaj w naczyniu, a podawaj z upieczoną cebulą i jabłkiem.

Kiełbaski podawać można z sałatką ze świeżych warzyw/ogórkiem kiszonym/ziemniakami opiekanymi.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o