SKŁADNIKI
4-5 sztuk białej surowej kiełbasy (ok. 500 gramów)
1 duża cebula
1 duże jabłko
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego
świeży tymianek – 6-7 gałązek
pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ
Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżeczką masła klarowanego.
Cebulę pokrój w piórka i ułóż w naczyniu, na cebulę połóż kiełbaski.
Jabłko i czosnek obierz i pokrój w plasterki, włóż między kiełbasy.
Na całość ułóż umyte i osuszone gałązki świeżego tymianku, posyp pieprzem oraz wyłóż na całość masło .
Całość przykryj pokrywą naczynia lub folią aluminiową i piecz w 180℃ przez ok. 1 godzinę, jeśli chcesz aby kiełbaski były bardziej rumiane, zdejmij folię lub pokrywę na 10-15 minut przed końcem pieczenia.
Przed podaniem wszystko razem wymieszaj w naczyniu, a podawaj z upieczoną cebulą i jabłkiem.
Kiełbaski podawać można z sałatką ze świeżych warzyw/ogórkiem kiszonym/ziemniakami opiekanymi.
Dodaj komentarz