Dorsz duszony w sosie porowym

 

SKŁADNIKI

ok. 300 g fileta z dorsza

260 g pora

1 łyżka masła klarowanego

3 ząbki czosnku

3/4 szkl. gorącej, przegotowanej wody

120 ml śmietanki 30%

4 łyżki tartego parmezanu

natka pietruszki (ok. 4-5 gałązek)

koperek (ok. 4-5 gałązek)

sól, pieprz

 

JAK PRZYGOTOWAĆ

Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli filety są duże, pokrój na mniejsze kawałki.

Oprósz dorsza solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.  Zabezpiecz rybę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Pora pokrój w półplasterki i umyj na sitku, czosnek obierz i posiekaj lub przepraskuj.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj pora oraz czosnek, a następnie całość delikatnie posól, podsmażaj przez 7-8 minut często mieszając.

Przegotowaną, gorącą wodę połącz w naczyniu ze śmietanką 30% (najlepiej rózgą do jajek) – tak zahartowaną śmietanę dodaj na patelnię i zmniejsz gaz. Sos delikatnie gotuj przez ok. 5-8 minut.

Następnie dodaj na patelnię rybę oraz starty parmezan – przykryj pokrywą na około 5-7 minut, do podduszenia dorsza.

Całość na koniec dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sos przed podaniem można delikatnie skropić sokiem z cytryny.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o