SKŁADNIKI
ok. 300 g fileta z dorsza
260 g pora
1 łyżka masła klarowanego
3 ząbki czosnku
3/4 szkl. gorącej, przegotowanej wody
120 ml śmietanki 30%
4 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki (ok. 4-5 gałązek)
koperek (ok. 4-5 gałązek)
sól, pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ
Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli filety są duże, pokrój na mniejsze kawałki.
Oprósz dorsza solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem. Zabezpiecz rybę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Pora pokrój w półplasterki i umyj na sitku, czosnek obierz i posiekaj lub przepraskuj.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj pora oraz czosnek, a następnie całość delikatnie posól, podsmażaj przez 7-8 minut często mieszając.
Przegotowaną, gorącą wodę połącz w naczyniu ze śmietanką 30% (najlepiej rózgą do jajek) – tak zahartowaną śmietanę dodaj na patelnię i zmniejsz gaz. Sos delikatnie gotuj przez ok. 5-8 minut.
Następnie dodaj na patelnię rybę oraz starty parmezan – przykryj pokrywą na około 5-7 minut, do podduszenia dorsza.
Całość na koniec dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.
Sos przed podaniem można delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz