SKŁADNIKI
150-160 g pieczarek
ok. 80-90 g boczku lub tłustej szynki
1 łyżeczka masła klarowanego
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
200 g śmietany 18 %
4 łyżki mleka
0,5 szklanki tartego grana padano lub parmezanu
natka pietruszki
sól, pieprz
makaron spaghetti
JAK PRZYGOTOWAĆ
Makaron ugotuj według wskazówek producenta.
Pieczarki pokrój w ćwiartki, boczek w kostkę, a ząbki czosnku w plasterki.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj pieczarki z boczkiem i czosnkiem, delikatnie dopraw solą, podsmażaj do około 10 minut, do zarumienienia często mieszając.
W osobnej miseczce połącz ze sobą za pomocą rózgi do jajek: sok z cytryny, śmietanę, mleko, tarty ser oraz sól i pieprz.
Całość wlej na patelnię, zmniejsz ogień i duś do 5-7 minut.
Na koniec dopraw sos dużą ilością natki pietruszki i połącz z ugotowanym makaronem.
Dodaj komentarz