Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i boczkiem

 

SKŁADNIKI

150-160 g pieczarek

ok. 80-90 g boczku lub tłustej szynki

1 łyżeczka masła klarowanego

3 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

200 g śmietany 18 %

4 łyżki mleka

0,5 szklanki tartego grana padano lub parmezanu

natka pietruszki

sól, pieprz

makaron spaghetti

JAK PRZYGOTOWAĆ

Makaron ugotuj według wskazówek producenta.

Pieczarki pokrój w ćwiartki, boczek w kostkę, a ząbki czosnku w plasterki.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj pieczarki z boczkiem i czosnkiem, delikatnie dopraw solą, podsmażaj do około 10 minut, do zarumienienia często mieszając.

W osobnej miseczce połącz ze sobą za pomocą rózgi do jajek: sok z cytryny, śmietanę, mleko, tarty ser oraz sól i pieprz.

Całość wlej na patelnię, zmniejsz ogień i duś do 5-7 minut.

Na koniec dopraw sos dużą ilością natki pietruszki i połącz z ugotowanym makaronem.

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o