SKŁADNIKI
250 g makaronu (u mnie świeży o smaku truflowym – pasuje do tego dania, ale może być zwykły)
1 cebula szalotka
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki masła klarowanego
100 g kiełbasy chorizo (u mnie ostra, z dodatkiem chili)
90-100 g świeżych lub rozmrożonych, obranych krewetek
ok. 4 łyżki białego wina półsłodkiego/półwytrawnego (można zastąpić sokiem jabłkowym 100%)
3 łyżki śmietany 30 %
świeża bazylia – garść listków
sól, pieprz, chili
JAK PRZYGOTOWAĆ
Makaron ugotuj według przepisu producenta.
Szalotkę obierz i pokrój w małą kostkę, ząbki czosnku zmiażdż i przesiekaj.
Jeśli uda się ściągnąć skórkę z chorizo – to zrób to, a następnie pokrój ją w plasterki.
Krewetki opłucz i osusz, następnie dopraw je delikatnie solą i chili w proszku.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotkę, czosnek i chorizo, podsmażaj wszystko przez około 5 minut, następnie dodaj krewetki i smaż je po 1 minucie z jednej strony, następnie podlej winem i duś ok. 2 minuty. Zdejmij krewetki z patelni.
Do chorizo dodaj puszkę pomidorów, posiekane listki bazylii i duś razem około 10 minut.
Na koniec dodaj śmietankę oraz wcześniej usmażone krewetki, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Dodaj komentarz