Makaron z chorizo i krewetkami w sosie pomidorowym

 

SKŁADNIKI

250 g makaronu (u mnie świeży o smaku truflowym – pasuje do tego dania, ale może być zwykły)

1  cebula szalotka

5 ząbków czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżki masła klarowanego

100 g kiełbasy chorizo (u mnie ostra, z dodatkiem chili)

90-100 g świeżych lub rozmrożonych, obranych krewetek

ok. 4 łyżki białego wina półsłodkiego/półwytrawnego (można zastąpić sokiem jabłkowym 100%)

3 łyżki śmietany 30 %

świeża bazylia – garść listków

sól, pieprz, chili

JAK PRZYGOTOWAĆ

Makaron ugotuj według przepisu producenta.

Szalotkę obierz i pokrój w małą kostkę, ząbki czosnku zmiażdż i przesiekaj.

Jeśli uda się ściągnąć skórkę z chorizo – to zrób to, a następnie pokrój ją w plasterki.

Krewetki opłucz i osusz, następnie dopraw je delikatnie solą i chili w proszku.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotkę, czosnek i chorizo, podsmażaj wszystko przez około 5 minut, następnie dodaj krewetki i smaż je po 1 minucie z jednej strony, następnie podlej winem i duś ok. 2 minuty. Zdejmij krewetki z patelni.

Do chorizo dodaj puszkę pomidorów, posiekane listki bazylii i duś razem około 10 minut.

Na koniec dodaj śmietankę oraz wcześniej usmażone krewetki, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o