Pasztet z rosołu z wczoraj

 

SKŁADNIKI

800 g mięsa z rosołu (u mnie 300 g pręgi wołowej i 500 g porcji z indyka)

2 marchewki z rosołu

2 pietruszki z rosołu

1 duża cebula

1 łyżka masła klarowanego

szczypta cukru

3 jajka

ok. 1/3 szklanki przecedzonego rosołu

1 łyżka majeranku

1 łyżka lubczyku

sól, pieprz

JAK PRZYGOTOWAĆ

Z ugotowanego mięsa usuń kości i zmiel w maszynce do mielenia razem z ugotowaną marchewką i pietruszką.

Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle klarowanym ze szczyptą cukru i soli na złoty kolor. Dodaj do zmielonego mięsa.

Żółtka oddziel od białek, dodaj je do mięsa, a białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do reszty.

Całość dokładnie wymieszaj, dolewając bulion. Dopraw resztą przypraw do smaku.

Keksówkę wysmaruj masłem i dodaj na nią masę pasztetową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę.

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o