SKŁADNIKI
800 g mięsa z rosołu (u mnie 300 g pręgi wołowej i 500 g porcji z indyka)
2 marchewki z rosołu
2 pietruszki z rosołu
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
szczypta cukru
3 jajka
ok. 1/3 szklanki przecedzonego rosołu
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
sól, pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ
Z ugotowanego mięsa usuń kości i zmiel w maszynce do mielenia razem z ugotowaną marchewką i pietruszką.
Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle klarowanym ze szczyptą cukru i soli na złoty kolor. Dodaj do zmielonego mięsa.
Żółtka oddziel od białek, dodaj je do mięsa, a białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do reszty.
Całość dokładnie wymieszaj, dolewając bulion. Dopraw resztą przypraw do smaku.
Keksówkę wysmaruj masłem i dodaj na nią masę pasztetową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę.
Dodaj komentarz