Risotto ze szparagami i kurczakiem

 

SKŁADNIKI

1 pęczek szparagów zielonych

1 cebula

3 ząbki czosnku

550 ml bulionu

80 ml wina białego półwytrawnego lub półsłodkiego

4 łyżki masła klarowanego

1 pojedyncza pierś z kurczaka

210-220 g ryżu do risotto

50 g grana padano lub parmezanu

sól, pieprz, tymianek

JAK PRZYGOTOWAĆ

Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Mięso przypraw solą, pieprzem i tymiankiem i usmaż na 1 łyżce masła klarowanego na złoty kolor, zdejmij z patelni.

Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 3 łyżki masła i dodaj na nią pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz surowy ryż, często mieszając, podsmażaj przez około 3-4 minuty.

Następnie podlej ryż winem i podsmażaj do wyparowania płynu, często mieszając.

Szparagi umyj, osusz i złam przy końcach (same pękną w odpowiednim miejscu), pokrój na mniejsze części i dodaj na patelnię.

Do ryżu ze szparagami i cebulką dolewaj stopniowo po 1 chochli bulionu i często mieszaj składniki, kiedy ryż wchłonie porcję bulionu – dodaj kolejną i kolejną – duś risotto do miękkości ryżu.

Na minutę przed podaniem dodaj na patelnię usmażonego wcześniej kurczaka oraz ser grana padano lub parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o