Zapiekanka ziemniaczana z chorizo

 

SKŁADNIKI

(2 porcje na dwie nieduże kokilki)

ok. 600 g ziemniaków (4-5 ziemniaków)

110 g chorizo (u mnie z dodatkiem chili)

1 cebula

1 łyżka masła

sos: 

3 łyżki śmietany 18%

1 łyżka srirachy

1 jajko

świeży tymianek – garść

sól, pieprz

ok. 140-150 g mozzarelli

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w całości w osolonej wodzie do miękkości, następnie pokrój w plastry.

Chorizo oraz cebulkę pokrój w małą kostkę.

Na zimną patelnię wyłóż pokrojoną kiełbasę chorizo i włącz palnik, kiedy kiełbaska puści tłuszcz – dodaj cebulkę i podsmażaj wszystko przez około 6-8 minut często mieszając.

Mozzarellę pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce, a następnie połącz ją z resztą składników na sos.

Kokilki wysmaruj masłem, układaj na przemian plastry ziemniaków i chorizo z cebulą, całość zalej sosem.

Zapiekanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o