Schab w sosie musztardowym

 

SKŁADNIKI

4 plastry schabu wieprzowego ok. 1 centymetrowe (ok. 500 g)

1 duża cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

1 gałązka rozmarynu

0,5 gorącej przegotowanej wody

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżeczki musztardy gładkiej, np. sarepskiej

sól, pieprz, lubczyk suszony

JAK PRZYGOTOWAĆ

Mięso umyj i osusz, plastry schabu rozmasuj rękoma (nie rozbijaj tłuczkiem) i natrzyj delikatnie solą, pieprzem i suszonym lubczykiem.

Cebulę pokrój w kostkę.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym smaż z obu stron plastry schabu, aż do zarumienienia wraz z cebulą i gałązką rozmarynu (ok. 6-8 minut), następnie dolej do mięsa gorącą wodę oraz sos sojowy, zamieszaj i duś na niedużym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-45 minut

Następnie z powstałym sosem połącz musztardę używając rózgi, tak aby wszystko dobrze się połączyło i wlej do sosu, wymieszaj.

Całość duś na niedużym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut do miękkości mięsa i zredukowania sosu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o